Establishment of Ultrafuturo's National Movement


Establishment of Ultrafuturo's National Movement took place in the context of "Pigmalion" bio-art installation, exhibited in ATA Gallery, Sofia, 2005

Когато съвременното ни изкуство бива дискредитирано, незабелязвано, игнорирано като медия и средство за изява и въздействие, когато се заявява и то не от кой да е а от родните ни куратори, изкуствоведи и т.н., че у нас няма изкуство, нищо не се случва, няма съвременни автори, това което ни остава, е да смесим в реално действие политика и изкуство. Използвахме политически средства за да провокираме и повдигнем въпроси, засягащи всички.
Какво представляваше акцията? От прозореца на Г-я АТА гледащ към пл. Папа Йоан Pавел II, ние, група Ултрафутуро, призовахме събралата се публика да е присъедини към нас с прочит на откъси от реч*, приблизително придържаща към агит-проп стила на казионния националист. За сведение, партия Атака се основава една година след акцията ни. След вербалната част се заехме да изобразим националния трикольор върху опънато на рамка платно, като употребихме стрити плевели за зелено, а за червено, заедно с присъединилата се към нас художничка Алла Георгиева разрязахме дланите си с бръснарски ножчета. Импровизирания си хералдически символ окачихме на фасадата на сградата. Акцията приключи с хвърляне на копия от прочетения текстови материал от височината на прозореца.
 


*
Ако си истински Българин
Ела, стани част от Учредяване на Национално Движение УЛТРАФУТУРО

Малка страна - Големи Дела!


Дълго време очаквахме благодарствени писма от социолози, анализатори, коментатори, философи, искуствоведи, куратори, културолози, учени, галеристи и най-обикновени редови драскачи. Дълго време смятахме, че да благодариш на някого за това, че ти дава хляб е нещо съвсем просто. А от темата УЛТРАФУТУРО гореизброените изкараха немалко хонорари. Дори държавници на високи постове направиха актив с коментари за УЛТРАФУТУРО.
Какво е УЛТРАФУТУРО –  наследници на Маринети, комунистическо ли е, или фашистко, пацифистко ли е, или войнствено, ляв ли е, или дясно?
Тези въпроси мира не дават на народа. Загрижени за съня му и сядаме да напишем тези редове.
Не е важно как Вие ни наричате, важно е какво ние можем да Ви дадем!
Започваме с основния философски въпрос: „А какво щяхте да правите, милинки, ако не бяхме създали УЛТРАФУТУРО?
За какво щяхте да мъчите клавиатурите на компютрите си?
За енигматичната фигура Симеон?
За безличието на Станишев? Може би за ненадминатото политическо имбецилие на Доган? Дъвкан материал. Или може би за отпадъците от отпадъчното СДС?
Нямаше да има теми за сутрешни блокове и за късни новини, за първи страници и за карикатури. Общественото пространство щеше да е скучно като изказване на Екатерина Михайлова.
На хоризонта обаче се появява нещо нестандартно, българско и родно – УЛТРАФУТУРО.
УЛТРАФУТУРО притежава физиономия и собствен живот; не е поредното политическо зомби на стара партийна централа, пръска енергия и дава надежда на хората.
А българите отсяват зърното от плявата.
Днес, млади репортерки задават въпроса Защо Национално движение, защо не е риалити- шоу или поп-фестивал?
Закъснял въпрос, девойки!
Ако се бяхте заинтересували какво става на 5 февруари 2004 в центъра на София, щяхте да видите, че там нова политическа сила е ражда, за да каже на българите, че са хора достойни; че не може да се ограбва нагло българският народ, да му се втълпява, че е глупав и недорасъл за референдуми и за Великата Интернационална Трансхуманистическа Идея.
Всичко това, драги репортерки, пропуснахте, а бяхте поканени. А сега задавате закъснели въпроси.
Казват – не сте секси, а ние отговаряме, че имаме толкова секс, че можем да оплодим целия свят!
Ако се бяхте отзовали тогава, щяхте да знаете, че УЛТРАФУТУРО
се създава като Национално движение, по волята на хиляди българи! Щяхте да видите какво значи препълнена зала с българи, скандиращи ULTRA-FUTU-RO. Щяхте да чуете, че тези същите УЛТРАФУТУРО, са написали над 2000 статии в централния печат, имат 3 издадени книги и около хиляда участия в телевизионни предавания. „Недораслият" народ през тези години превключваше каналите с плоска пропаганда и чакаше да стане 19.20 ч по Националната Телевизия, за да чуе какво ще каже УЛТРАФУТУРО.

Стотици хиляди българи след предаванията на УЛТРАФУТУРО затрупваха с писма централата ни и казваха: „Господа УЛТРАФУТУРИСТИ, действайте политически! Имаме нужда от това, вие сте хората, които трябва да го направят." Ето кой стои зад УЛТРАФУТУРО –  този изстрадал народ, а не червените генерали, сините маршали и олигархията.
Това е раждането на УЛТРАФУТУРО, а участието в парламентарните избори е другата подтема. Национално Движение УЛТРАФУТУРО  се носи от уста на уста, но за да участва в изборите, му трябваше време за регистрация. Такова нямаше, заради забавения закон за национални движения.
А людете искаха УЛТРАФУТУРО в политиката, не се интересуваха от юридически подробности, оказали се важни за политическите кърлежи, чиито снимки преди 3 месеца не припарваха в централния печат. Невзрачни хорица, рискуващи да останат известни единствено на инкасатора за ток до края на мишия си живот, бяха част от гребена на цунамито УЛТРАФУТУРО .
До ден днешен НД УЛТРАФУТУРО няма регистрация, но това е следствие съпротивата на на продажни политици, функционери, хамелеони и прочие престъпници.

Но ние обещаваме на българския народ, че ще преобърнем цялата българска история и неговото славно бъдеще тепърва престои.
Защо днес няма личности като Левски и Ботев?
Защо българинът не се асоциира с Левски и Ботев?
Защо превърнаха Левски в мъртвец,
Ботев в разпадаща се икона?

И завършва дело, чието начало тръгна преди години с хилядократно подетата фраза от хиляди български гърла: „Да бъде УЛТРАФУТУРО! "
Е, направихме го. И смятаме да го продължим.
Че иначе с какво ще се занимавате, папагали?!?

УЛТРАФУТУРО